Hyvänlaatuisen asentohuimauksen tutkimus ja hoito

Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimausta aiheuttava sairaus.

Tapani Rahkon (dosentti, hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoidon kehittäjä) mukaan jopa 80% tasapainohäiriöistä selittyy hyvänlaatuisella asentohuimauksella.

Oireet

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen pääasiallinen oire on kiertävä tai kallistava voimakas, muutamia kymmeniä sekunteja kestävä huimaus, joka liittyy pään asennon muutoksiin ja on usein pahimmillaan aamuisin.

Se voi aiheuttaa myös muita epämääräisiä oireita, kuten matkapahoinvointia, ahtaan-, avoimen- tai korkeankammoa ja lentopelkoa. Myös lukihäiriön syy voi joskus olla hyvänlaatuinen asentohuimaus.

Aiheuttaja

Asentohuimauksen oireen aiheuttaa sisäkorvan tasapainoelimen kaarikäytävään kulkeutunut kalkkikivimassa.

Tavallisesti massa irtoaa liikeen seurauksena ja lähtee kaarikäytäviin, mutta hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa massa juuttuukin kiinni ja asennonmuutoksen yhteydessä esim. makuulle mentäessä, kylkeä käännettäessä tai vuoteesta noustessa aiheuttaa voimakkaan huimausoireen.

Diagnosointi

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen diagnoosi voidaan selvittää asiaan perehtyneen ammattilaisen suorittamin provokaatiotestein. Testit ovat helppoja tehdä ja diagnoosi saadaan saman tien. Lääkehoitoa ei tarvita, hoidoksi riittää sakan poistaminen kaarikäytävästä asentohoidolla.


Lähde: Tapani Rahkon hyvänlaatuinen asentohuimaus -koulutus